...

ComNet

Udruženje elektronskih medija Srbije


Cilj Udruženja ComNet i njegovih članica je da odgovore na potrebe tržišta i unaprede svoju ulogu informativnog servisa građanki i građana.

NOVOSTI


Изузетно запажено учешће Републике Србије током престижног Светског самита о информационом друштву (WSIS)+20 у оквиру Глобалног самита под називом ,,Вештачка интелигенција за јавно добро” одржаног у Женеви

31. maj 2024.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић оценио је након учешћа на Светском самиту о информационом друштву (WSIS)+20 у оквиру Глобалног самита под називом „Вештачка интелигенција за јавно добро” који је одржан у Женеви, да је изузетно задовољан учешћем Србије на најзначајнијем светском скупу у области телекомуникација.

Министар Ристић одржао је веома запажено излагање током министарског панела и том приликом указао на изузетне резултате које је у области телекомуникација постигла наша земља. Садржај излагања привукао је велику пажњу бројних ресорних министара и челника водећих међународних организација.

Такође, министар је тим поводом позвао на додатно интензивирање сарадње у области телекомуникација у којој је Република Србија лидер у нашем региону. Била је то прилика за целовито и темељно представљање могућности за сарадњу са нашом земљом у области телекомуникација, интернет безбедности и другим важним сегментима сложене дигиталне агенде.

Министар Ристић је посебну пажњу током излагања и бројних билатералних сусрета посветио могућностима и очекиваним резултатима специјализоване изложбе EXPO која ће бити одржана у Београду током 2027. године и том приликом поновио позив високим државним званичницима и челницима међународних организација за учешће њихових земаља и организација у овој престижној манифестацији која је већ привукла изузетно интересовање светске јавности.

Током одржавања овог престижног скупа министар Ристић имао је и велики број билатералних сусрета са шефовима државних делегација и међународних организација. По своме значају посебно се истичу разговори са генералним секретаром Међународне телекомуникационе уније Дорин Богдан-Мартин, њеним замеником Томасом Ламанаускасом и директором Департмана за Европу Јарославом Пондером, замеником помоћника америчког државног секретара Стивом Лангом, замеником министра за дигитални развој, комуникације и масовне медије Руске Федерације Григоријем Борисенком, замеником министра индустрије и информационе технологије НР Кине Зонгде Шаном, помоћником генералног директора UNESCO Тафиком Џеласијем, ресорним министрима Словеније, Литваније, Алжира, Уједињених Арапских Емирата, Малезије, Саудијске Арабије, Индонезије, Намибије, Зимбабвеа, Нигерије, Катара, Сомалије, заменицима ресорних министара Јапана, Ирана, Камбоџе, генералним секретаром гувернера државе Ватикан и представницима Националне канцеларије за информациону безбедност Уједињеног Краљевства.

Циљ Светског самита о информационом друштву је да се дефинишу смернице за развој глобалне дигиталне инфраструктуре и промовишу политике које би омогућиле инклузиван приступ информационим и комуникационим технологијама, док је Глобални самит вештачке интелигенције иницијатива која окупља водеће стручњаке из те области са циљем да истраже начине како вештачка интелигенција (AI) може позитивно да утиче на свет и допринесе решавању кључних глобалних изазова.

Оба догађаја организовала је Међународна телекомуникациона унија (ITU).