...

ComNet

Udruženje elektronskih medija Srbije


Cilj Udruženja ComNet i njegovih članica je da odgovore na potrebe tržišta i unaprede svoju ulogu informativnog servisa građanki i građana.

NOVOSTI


Medijska i novinarska udruženja COMNET, PROUNS, DNN, DNV, UMMR i ARTS - obaveštenje

9. oktobar 2023.

Medijska i novinarska udruženja COMNET, PROUNS, DNN, DNV, UMMR i ARTS najoštrije osuđuju skandaloznu tvrdnju UNS-a da su, navodno, na tajnom sastanku u sredu, u jeku javne rasprave, dogovorili da se u tekstu Zakona o javnom informisanju i medijima nađe neustavna odredba o ovlašćenjima Saveta za štampu, za sve, čak i one koji s pravom ne priznaju njegovu nadležnost i nametnuti princip rada „kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Dakle, prema informaciji Saveta za štampu objavljenoj na sajtu UNS-a, u jeku javne rasprave, u Vladi Srbije je održan tajni sastanak, odnosno tajni pregovori predstavnika Vlade i nadležnog ministarstva sa predstavnicima jednog dela medijskih poslenika, i to sa onima koji su učestvovali u radnoj grupi ignorišući argumentovane stavove i predloge drugog, većinskog dela medijskih radnika.

Ako se ispostavi da su tačni navodi predstavnika Saveta za štampu da je tekst predloga Nacrta ZJIM već dogovoren i usaglašen i pre završetka javne rasprave, onda je to skandal nad skandalima koji javnu raspravu svodi na putujući cirkus, običnu farsu i debatni klub bez ikakvog efekta.

Nama jedino ostaje da verujemo da i u Vladi, a pogotovo u resornom ministarstvu, ima volje i snage da se, uprkos velikim pritiscima, u konačni predlog Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima ugrade i argumentovani predlozi šire javnosti — pogotovo dela medijskih poslenika koji nisu imali priliku da učestvuju u radu radne grupe za izradu Zakona — a koji su prezentovani i detaljno obrazloženi na javnim raspravama i dostavljeni u pisanoj formi nadležnom ministarstvu.

U suprotnom, ostaće gorak ukus besmisla i nepotrebnih troškova organizovanja jalovih javnih rasprava. Ako su to tekovine demokratizacije društva za koje se zalažu upravo oni koji tajno pregovaraju s Vladom i resornim ministarstvom i time se hvale, onda ništa…

U Novom Sadu, 09.10.2023.

COMNET,
PROUNS,
DNV,
DNN,
UMMR,
ARTS